Virtuaalitodellisuus

Miten VR, AR ja MR eroavat toisistaan?

Virtuaalitodellisuus ( Virtual Reality, VR)

luo kokonaan kuvitteellisen todellisuuden tai simuloi osittain todellista ympäristöä. Tällä hetkellä virtuaalista todellisuutta voi katsoa virtuaalilasien avulla, jolloin silmiesi eteen avautuu täydellinen 3D -tila syvyysilluusion kanssa. Virtuaalitodellisuus siirtää sinut kokonaan virtuaaliseen maailmaan, jossa noin kaukosäätimen kokoinen ohjain toimii käsinäsi, joita voit liikutella vapaasti virtuaalimaailmassa. Ohjaimien avulla voit manipuloida virtuaalimaailmaa ja esimerkiksi siirrellä tavaroita ympäristössä. Virtuaalitodellisuudessa olet osa virtuaalisesti luotua ympäristöä.

Lisätty todellisuus ( Augmented Reality, AR)

on päätelaitteen läpi katseltava oikea maailma, johon on sisällytetty virtuaalisia objekteja. Objektit voivat olla esimerkiksi tontille rakennettava kohde tai tietoa tarkasteltavasta ympäristöstä, kuten kaupassa tuotetiedot. Lisätty todellisuus on hallittavissa päätelaitteen avulla, joka voi olla esimerkiksi AR-lasit tai kädessäsi pideltävä mobiililaite, vaikka oma älypuhelimesi tai tablet.

Lisätyn todellisuuden informaatiota saadaan parannettua huomattavasti kolmiulotteisilla objekteilla eli hologrammeilla. Näistä käytetään myös nimitystä yhdistetty todellisuus (MR). Hologrammin etuna on ettei katselija tarvitse päätelaitetta katseluun ollenkaan, vaan hologrammi voidaan projisoida tilaa.

Yhdistetty todellisuus ( Mixed Reality, MR)

Oletko miettinyt tilannetta jossa virtuaalitodellisuus voidaan yhdistää oikean maailman kanssa? Vaikka virtuaalitodellisuus onkin ollut muutaman vuoden kaikkien huulilla, niin tilalle ilmestyy uusia tapoja hyödyntää virtuaalitodellisuutta, sekä laitteita jotka mahdollistavat tämän. Esimerkiksi yhdistetty todellisuus tuo virtuaalisia objekteja todellisuuteen, jolloin vain mielikuvitus on rajana, kun MR:n virtuaalinen maailma yhdistyy oikeaan maailmaamme.

Hyvänä esimerkkinä voimme käyttää kiinteistöhuollon tehtäviä. Ajatellaan tilannetta, että kiinteistönhoitaja lähtee selvittämään miksi toimistorakennuksen toisessa osassa valitetaan olevan liian kylmä. Tällöin älylaseihin syötetyt tiedot kertovat / opastavat kiinteistönhoitajaa lämmitysputken venttiilin luokse kertoen missä kohtaa alaslasketun katon yläpuolella sijaitsee tilaan johtavan lämmitysputken venttiili ja mikä antureista tilaa mittaa. Laseihin voitaisiin tuoda rakennusautomaation tietoja venttiilistä: esimerkiksi pitäisikö sen olla auki/kiinni.

Älylasit helpottaisivat suuresti myös tiedon jakamista, sillä älylaseista voitaisiin jakaa näkymä myös LVI-asiantuntijalle, joka vuorostaan pystyisi ohjeistamaan kiinteistönhoitajaa siirtämällä näytölle tarvittavaa tietoa tehtävän suorittamiseksi. Lisäksi todellista lämpötilaa voitaisiin verrata lämpötila-anturin lähettämään tietoon. Huomioitavin hyöty tulisi lopulta siitä, että kun kaikki tapahtuvat lasien välityksellä, vapautuvat kädet puhelimen näppäilyn sijaan työn teolle eli tehokkuus ja työturvallisuus nousisivat uudelle tasolle.