Virtuaalitodellisuus

Nokia mahdollisti AR:n ja VR:n kehittymisen

Aikoinaan Nokian luoma mobiiliekosysteemi on ollut vaikuttamassa siihen, että osaaminen sektorilla on päässyt kehittymään. Suomessa se näkyy teknologia osaamisena erityisesti teollisuuden alalla ja siinä kuinka kyseinen ala hyödyntää jo virtuaalitodellisuutta, sekä lisättyä todellisuutta suhteutettuna muihin maihin.

Jos ajatellaan rakennusalaa joka on ollut tunnettu hyvin hitaasta kehittymisestä, niin he ovat ottaneet teknologian hyvin käyttöönsä suunnitellessaan asiakkailleen huoneistoja / taloja. Esimerkkinä voimme käyttää Swecoa, joka käyttää poikkeuksetta virtuaalitodellisuutta rakennusten suunnittelussa. Riittää että yksi huoneisto on suunniteltu ja 3D -mallinnettu, niin loppukäyttäjä pääsee katsomaan tilaa virtuaalitodellisuuden kautta. Hyöty tulee siinä, että asiakas voi vielä suunnitteluvaiheessa kertoa mitä hänen mielestään suunnitelmassa pitäisi vielä muuttaa.

Jos sitten ajatellaan koneen huoltajia Valmetilla, niin heillä on käytössään lisätty todellisuus jota hyödynnetään etähuoltoratkaisuissa. Kun koneen huoltaja on saapunut huollettavan kohteen luokse, niin hänen näkökenttäänsä voidaan heijastaa lisätietoja siitä, mikä koneen tila on tällä hetkellä ja mitä toimenpiteitä sille pitäisi tehdä. Lisäksi hänelle voidaan tuoda ohjeita suoraan myös kollegalta.

Fortum myös hyödyntää virtuaalitodellisuutta, mutta enemmänkin turvallisuuskoulutuksessa 360-asteisen videon avulla henkilöstölleen. Tämän lisäksi yritys kouluttaa virtuaalitodellisuuden avulla voimalan ohjaamoa. Voimalan hätäproseduureja on lähestulkoon mahdotonta demonstroida, joten tässä kohtaa virtuaalitodellisuus mahdollistaa aidon tuntuisen paineen alla toimimisen, jota aikaisemmin ei ole pystytty mahdollistamaan.

– Tällainen virtuaalinen ympäristö mahdollistaa sellaisten asioiden harjoittelun, jotka ovat muuten liian vaarallisia ja maksavat liikaa.